V petek, 17. 12. 2021, se je popoldne hodnik razredne stopnje spremenil v »laboratorij«. Učenci 8. in 9. razredov ki obiskujejo izbirni predmet POSKUSI V KEMIJI so učencem, ki obiskujejo podaljšano bivanje predstavili nekaj poskusov. V belih haljah, z zaščitnimi rokavicami in z odgovornim izrazom na obrazu in nadeti maski so delovali kot pravi laboranti.

Učencem »podaljšančkom« smo v učilnici napovedali ta dogodek. Edi iz 1. razreda pa je nejeverno rekel: »Učiteljica, misliš resno, ne verjamem.« A so ravno njega vse delavnice (Vodik – pokalni plin, Faraonove kače, Ogenj brez vžigalic in Plesoči mehurčki) zelo prevzele. Posebno še Skrivna pisava. Obiskovalci, to so učenci PB, so na papir nekaj napisali ali narisali z vatirano paličico, ki so jo pomočili v limonin sok. Da bi se hitreje posušilo, so jo osušili s fenom, potem pa z ognjem vžigalnika pod papir, s pravšnjo razdaljo, odkrivali skrivno pisavo, ki se je obarvala rjavkasto. Res prav detektivsko.

Izvajalci delavnic so pod mentorstvom mag. Suzane Vidmar suvereno predstavili poskuse, razlagali v kemijskem in preprostem jeziku, obenem pa opozarjali, da se sami nikakor ne smejo lotiti tega. Spoznavali smo razne laboratorijske posode, pripomočke, gorilnik…

Polni zanimivih vtisov smo se vrnili v učilnico, Lovro pa mi je hitel opisovati poskus, ki ga je najbolj navdihnil.

Katero poklicno pot bodo ubrali učenci višjih razredov? Za naše podaljšančke pa je še malo prezgodaj napovedovati.

Hvala vsem, ki so sodelovali pri tem super dogodku.

učiteljica Suzana Morel

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)